Negyven felett az edzés

Hiába karcoljuk a bé oldalt, akkor is zúzunk!

Aputest pro és kontra

2018. május 10. 14:51 - Einarr

Már korábban is többször szembe jött velem az aputest, mint fogalom. Gondoltam egy merészet, és  számolva azzal a következménnyel, hogy esetlegesen felidegesítenek az olvasottak, belenéztem a témába. 

Aki esetleg nem tudná, az aputest az a test, ami egy picit már pocakos, picit adott esetben már puhos, de nem vészesen elhízott, viszont semmiképpen nem sportos. Olyan átlagos test. Kb, az a testalkat, ami már azt mutatja, hogy elmúltak azok az idők, amikor az ember komolyabb küzdelmekbe bocsátkozna a kockahas érdekében. 

Ezzel egyébként nem is lenne komoly baj. Számos cikkemben, melyet még a Builderre írtam, hangoztattam, hogy egyáltalán nem kell mindenkinek kockahasú, kemény seggű, feszes izomzatú fitnesz-embernek lennie. 

Ugyanakkor hamar ki is szúrtam, amin lehet bosszankodni - bár egyébként ez már nem jellemző rám. Megint a testképzavar verte ki nálam a biztosítékot. Az aputest-jelenség ugyanis - mint megtudtam - azért jó, mert a férfiak testképzavarát segít eloszlatni, és a kockahasú fitnesz ideál helyett visszahozza a köztudatba a "természetes" kinézetet. 

Ízlelgessük ezt. Ha nem tűnik fel, hol sántít ez a hozzáállás, de rettenetesen, akkor majd én....

Tagadhatatlan, hogy az izmos test hajszolása igenis okozhat frusztrációt, és testképzavart. Én is elszenvedtem ezt a magam módján korábban. Ugyanakkor elképesztő, hogy a világ olyan irányba kezd elferdülni, hogy a puhos testet állítjuk be természetesként, pláne követendőként. Értem én, hogy a jelenségnek azonnali felszabadító hatása van. Értem én, hogy akinek jó az aputest, az este hat után is ehet pacalt, és nem kell rágörcsölnie semmire sem. Nem kell folyton edzenie, vagy sportolnia, csak úgy élheti az életét. És tényleg semmi baj azzal, ha valakinek így a jó. 

chrispratt.jpg

Szegény Chris Prattet is példaként hozták fel az aputestre, de szerintem a jobb oldalon kellemesebb ránézni.... 

Csakhogy... Mutass nekem az állatvilágból példát puhos testre (nem ér fókát mutatni, akinél a zsírnak fontos szerepe van :D). Na majd akkor elhiszem, hogy ez "természetes". Ez nem természetes. A puhos test - és ezt most csűrheted-csavarhatod ezerféleképpen - civilizációs betegség. Mert ha rendesen ennénk, és mozognánk, akkor SENKI nem lenne puhos (messze nem kigyúrt testekről van szó). És nem azért, mert mindenki rá lenne feszülve, hogy csak salátalevelet rágjon egész nap, hanem azért, mert ha nem az ipari szemetet zabálnánk, és ülnénk az irodában egész nap, akkor ennek egy MELLÉKHATÁSA lenne az aputest eltűnése. 

Nincs azzal, baj, ha valakinek elég az aputest, és azzal sincsen baj, ha nőként valakinek ez tetszik. De akkor tessék beleállni a dologba, és kimondani, hogy szarsz az egészre, neked jó a puhosság. Nem kell a testképzavaros maszlag, meg hogy ez a természetes, mert ez NEM a természetes. Még a végén követendő lesz, hogy ne sportoljunk és együnk szart. 

Picit végigpörgettem egy-két tucat képet, és azt láttam, hogy az aputest igazolására ráadásul olyan élvonalbeli hálivúdi sztárokat használnak, akik pont kb 5 hét alatt teszik rendbe magukat egy szerepért, és ráadásul egyáltalán nem olyan vészes a kinézetük. A baj ott van, hogy aki ezeket önigazolásra használja, az jó eséllyel messze túl van ezen az egyébként átlagosnak mondható testalkaton (tisztelet a kivételnek).

De a még jobb hír, hogy van azért fény az alagút végén. Az Instagramon a #dadbod hashtegre keresve már sokkal inkább pont olyan képek jöttek, melyek azt támasztják alá, hogy sokan beintenek az "aputest mozgalomnak", és megmutatják, hogy az aputestnél talán mégis jobb a "sportosaputest".

Gondolom lesz még ezer próbálkozás a tunyaság deklarálására, de bízom benne, hogy ezek az aputesthez hasonlóan kudarcra ítélt próbálkozások lesznek!

128 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://40felettazedzes.blog.hu/api/trackback/id/tr613904010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.05.11. 16:26:16

A bálna

Csapzott bálna fut a hegyen.
Távol áll tőle, hogy egyen,
Mindenképpen fogyni akar.
Égből lenyúl érte a Kar,
Felhőszintig fölemeli,
S fókazsírral tölti teli.
„Minek neked cingár alak?
Én pufóknak alkottalak.”

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2011/07/balna.html

Burgermeister 2018.05.11. 16:39:54

ez kábémint a nőknél az anyutest
hánymeghány olyan anyuka van aki szülés előtt megagigabombatest
oszt leellés után maradt a bálna koordinátában
oszt nempiszkálják meg
hát kábé ez

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2018.05.11. 16:40:20

A puhos-gyámoltalan (esetleg kórosan kövér) test és a kockahas között van egy igen-igen széles zóna. Oda tartozik pl. Chris Pratt kigyúratlan, de teljesen normálisan kinéző teste is, meg az összes olyan ismerősömé, aki pl. rendszeresen sportol, de nem "esztétikumra" hajt, hanem simán a mozgásra (vannak köztük élsportolók is). Ha most eltekintek attól, hogy mutasson már nekem valaki egy főemlőst kockahassal, akkor is kénytelen vagyok oda kilukadni, hogy nincs az a sport vagy kőkemény fizikai munka, ami "hivatalos" kockás hasat, photoshop-szerűre szálkásított izmokat és hasonló hülyeségeket eredményez.

2018.05.11. 16:54:02

Mi legyen a ruhákkal amiket felveszünk?
Eléggé természetellenesnek tűnik.

Laziga 2018.05.11. 17:18:38

Na nézzük a természetet: csimpánz nyima kockahas, gorilla dettó, úgy emberszabásúak között pocakosak vannak inkább. Na de nézzünk olyat ahol egész nap mozognak és a szemét kalyát ne ismerik. Nem sok ilyen ember van de délamerikában vannak még törzsek akik így élnek, nem hiszitek el ott sincs egy darab kockahas sem. Na akkor mi a természetes? Nézd meg az erős embereket, súlyemelőket, stb. Nincs kocka has.

Nerevaryne 2018.05.11. 17:24:15

A háziállatok elhíznak. A természetes nem egyenlő azzal, hogy van-e rá példa az állatvilágban. Az elhízás civilizációs betegség, nyilván, mivel az embernek nem kell napokra az erdőbe vetnie magát szarvasra vadászni, hanem elég leülni az íróasztal mögé és a megtermelt pénzből vehet magának élelmet. A vadállatok sem azért mozognak mert unatkoznak, vagy mert nem tartják szépnek az elhízást.

A civilizációs betegségek természetesek, egyenesen következnek a megváltozott világból. Nem járhatsz kerékpárral munkába, mert rohadt messze van, megázol/leizzadsz ami a munkahelyen nem nyerő. Meló után házimunka, családi időtöltés, utána lehetne edzeni, ha van rá ideje az embernek. Nekem van, én edzek. Akinek nincs annak nincs, ennyi. A kivétel én vagyok, nem az aki nem mozog. Aki hétvégén próbálja lemozogni a hétköznapi kalóriát annak meg sok sikert.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.05.11. 17:35:46

Kockahasam is van nékem,
Olyan igaz, ahogy írom,
Ez lenne a legfőbb ékem,
Ha nem fedné el a zsírom.
:)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2018.05.11. 17:37:03

HASTÁNC

Nem kell ing, mi hastakaró,
Se színjátszós drámás csizma,
S nem cövekelsz, mint a karó…
Hullámozhat hasad izma!

Folyton-folyvást kockul hasad,
Rezgetheted szerteszéjjel,
Egész kora hajnalhasad-
-tától, míg leszáll az éjjel!

Derékbőséged, ha méred,
Yardok helyett vannak collok,
S két tenyérrel körbeéred…
Hogy én mért nem hastáncollok?!

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2009/08/hastanc.html

invalid user name 2018.05.11. 17:52:45

tessék választani

1. az aputest kifejezi a szolidaritást anyuval
2. anyu uralja a családot, apu evéssel vigasztalja magát
3. szex úgyis csak kötelességből van már miért akarna apu tetszeni anyunak

invalid user name 2018.05.11. 17:54:06

@Burgermeister:

"oszt nempiszkálják meg"

lószart nem.

(neked is tükörtojásaid vannak...?)

Jossarian 2018.05.11. 18:05:00

Nem is tudtam, hogy innen is ki vagyok tiltva :D

Einarr 2018.05.11. 18:05:11

Olvasom a kommenteket és keresem a cikkben, hogy hol írtam, hogy a kockahas a követendő példa... De csak azt találtam, hogy "egyáltalán nem kell mindenkinek kockahasú, kemény seggű, feszes izomzatú fitnesz-embernek lennie. "

Csak arról szól a cikk, hogy ne a tunya legyen a követendő. Senki nem beszélt "követendő kockahasról" :) Ahogyan azt itt valaki már írta, a puhos es a kockahas özött azért van egy igen széles réteg....

De az mindenképpen érdekes, hogy mennyien veszik mégis valamiféle támadásnak ezt.

morph on deer 2018.05.11. 18:05:52

“Mutass nekem az állatvilágból példát puhos testre”

Azonnal, amint te mutatsz egy önként ‘sportoló’ állatot, mondjuk a jobb közérzet, az egészség, netán a vonzóbb külső érdekében!

Tudod, amelyiknek az a “természetes”, hogy edz, meg diétázik, meg “rágörcsöl” mondjuk a futásta, a kardióra, vagy mittudomén, - mert gondolom ilyesmiről van szó, nem?

Előre is köszönöm!

morph on deer 2018.05.11. 18:24:15

Egy kis kiegészítés:

Ha már a túlsúly az, ami egy nemkívánatos jelenség, és ennek ellenkezőjére keresünk példát az állatvilágban, akkor ki kell ábrándítsam a sportkedvelőket: az állat nem azért nem túlsúlyos, mert sportol, hanem azért, mert nem zabál feleslegesen!

Nem arról van szó, hogy állatok allalmasint nem esznek többet a feltétlenül szükségesnél, mert dehogynem, ha van mit, ha pl ragadozók és gyér a zsákmányállat a környéken, hanem arról, hogy nem azért eszik többet, mert kanál van a pörkölthöz, (na, kire gondoltam?) vagy mert ízlik a hamburger, hanem mert kell az energia, kell a táplálék, és kábé ez minden.

Én például még egyszer sem láttam a jóllakott oroszlánokat mondjuk ugrálni vagy szaladgálni, hogy az alakjukat megőrízzék, viszont heverni, szunyálni, lustálkodni naphosszat, tele hassal!

Lehet, hogy előzőleg nem tájékozódtak kellően, hogy mi a természetes?
Hacsak úgy nem...

midnightcoder2 2018.05.11. 18:29:40

“Mutass nekem az állatvilágból példát puhos testre”
Az állatok általában a fizikai képességeiktől függenek, míg az ember túlélését pár millió éve a szellemi képességei biztosítják, ez utóbbi a szelekciós tényező. Ezért aztán egy ember Pl. a büdös életben nem lesz olyan erős mint egy csimpánz.

Ugyanakkor, ha megnézel egy bennszülöttet (mármint igazit, nem olyat aki főállásban a turisták kedvéért táncol a tűz körül), az nem feltétlenül az a kimondott Terminátor:

www.buzzblog.eu/wp-content/uploads/2017/04/f1-1.jpg

különvélemény 2018.05.11. 18:52:05

Csatlakozva @midnightcoder2: kommentjéhez

Na nézzünk elzárt amazonasi törzsekből idősebbeket:
c0.dq1.me/uploads/article_block/7932/article_featured_image/33754/thumb_candidate-1468453-2014-05-30-15-11-52.jpg

Jé, mindegyik aputest, a baloldali olyan 40-es lehet.

Persze értem én, hogy egy gyúrósblogger minden áron bizonyítani akarja az igazát, de ami természetes, az a természetes, és ez nem a gyúrósblogger filozófia.

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2018.05.11. 19:27:10

Posztoló úgy tűnik ezzel a "természetes" dumával szaladt be a faszerdőbe.

Szilárd vélemény 2018.05.11. 19:33:04

Úgy gondolom, hogy valahol igazad van abban, hogy nem kellene a 30-40es korosztálynak ennyire elhagynia magát és sportolnia kellene. A baj csak az, hogy ez legtöbbször az esztétikum miatt van és nem amiatt, hogy egészségesebbek legyenek. Az meg, hogy kinek mi az esztétikus, az már egyéni ízlés kérdése.
Ha már Chris Pratt, akkor szerintem az új izmos, szépfiú Chris inkább a 30 alatti és a 30 feletti felszínes nőknek jön be (akik valószínűleg egyedül maradnak életük végéig, mert az ilyeneknek nem a 35-ös, erős egzisztenciával, erős feminizmussal rendelkező Gizike kell, hanem a feszesbőrű, vidám, pozitív életszemléletű 20onévesek), a régi Chris meg azoknak, akik belső értéket keresnek és nem ítélnek elsőre a külső alapján. Persze ez is olyan általánosítás, mint az hogy mi a természetes szerinted. ;)

MEDVE1978 2018.05.11. 19:33:22

Ah én magam kövér vagyok, de ha már lefogyok, akkor amolyan Chris Pratt féle aputest is jó lenne :D
Emlékszem huszas éveimre, amikor még kevés zsír volt rajtam aránylag, fitt voltam, mint az istennyila, na akkor sem volt kockás hasam...

Szilárd vélemény 2018.05.11. 19:37:34

Ja, még valami. Szerintem lemaradtál az elmúlt 15 évről, amikor azt mondod, hogy az lesz a divat, hogy mindenki lesz@rja hogy néz ki és nem fog senki sportolni, mert én ennek pont az ellenkezőjét látom és pont azt, hogy a külső számít egyre inkább az embereknek és egyre többen diétáznak, sportolnak, táplálkoznak egészségesebben.

Egyébként biztos te is ismersz sportolóként olyanokat, akiknek nem kockás a hasa, bár sportos és sokat sportol és nem biztos, hogy egészségtelenebb a táplálkozása, annál aki csak a csirke/rizs/zöld saláta/fehérjeturmix "változatos" étrendjén él, mert ő megeszi a szalonnát, a sertéshúst, vagy a pörköltet és néha megiszik egy pohár bort/sört.

blöff 2018.05.11. 20:23:24

A fenti képek illusztrálnák az aputestet?! Mert akkor most az aputest jó, vagy én nem értem? Ha a fenti kép nem megfelelő férfialakot ábrázol, akkor nem tudom, milyen fajról beszélünk, az emberiről? Vagy hastájékon kellene képződnie egy lyuknak, ami a mellkast összeköti a lábakkal?

Azt is írja vki, hogy a fenti kigyúratlan test. A karja is? Vagy akkor ezek szerint a karnak combméretűnek kell lenni, és a lábakat a mellkassal wireless módon szükséges összekötni, ha jól értem ez az ideál? Most micsinyájjunk?

morph on deer 2018.05.11. 20:26:25

@csentecsa:
“Amikor én jártam suliba, egy-két dagi volt az osztályban. Mára ez gyökeresen megváltozott..”
:)
Abbahagytad az iskolát?

ArriMedes 2018.05.11. 21:11:18

Ugyanakkor elképesztő, hogy a világ olyan irányba kezd elferdülni, hogy a puhos testet állítjuk be természetesként, pláne követendőként"

pont hogy régebben nem volt ez az ostoba mánia, hogy mindenki szupersovány és izmos legyen, csak divatba jött meg ráépült egy iparág.
nyilván ne éljünk mozgásszegény életmódot meg ne legyen jelentős túlsúly, egészségtelen, kényelmetlen, költséges is, de azért az ostoba fitnesmánia meg a szüntelen body shaming is dögunalom

ja, úgy néz ki a színész, persze a forgatás alatt, aztán amikor vége, sok leereszt, mert nem természetes állapota az a soványság és izomzat, ahogy a filmben kinéz.

szepipiktor 2018.05.11. 21:19:43

Hát, kedves poszter, neked nnulla fogalmad van az életről! Idióta trendi és kommersz megközelítést alkalmazol és még kamuzol, hazudsz is!
1) mondjunk áéllatokat? A sertések, vizilóvak, a gorillák(!!!)
2) egyszerűen ne hivatkozz az álatvilágra. Az állatok az egészséges párkapcsolatot, a fajfenttartást mutatják, mig te a mai aktivista alapú, gender-filizófikus anti-evolúciós vonalat.
3) majd megnősz és rácsodálkozól a NORMÁLIS nők alamodatára: 100 kiló alatt nincs férfi!
4) tudod a netes szleng, az aputest biológiai okokra vezethető vissza, ahogy a nők "vastagodása" is.
De siess, tölts le valami nagyon menő "szakanyagot" és fogalmazd át az aktuális állsápontodhoz.
(Elmeséljem, hogy a számtalan élsportoló - nők is - miért lesznek túlsúlyosak? Tanultál egyáltalán biológiát vagy csak a Facebookon kapod a ismeretanyagot?)

lobaszopiatej 2018.05.11. 21:49:21

Fiatalon még érdemes, mert a fiatal test még jól teljesít.
De nem érdemes életed végéig a kockahasat hajhászni, amitől csak egyre távolabb kerülsz.
A végeredmény úgyis ugyanaz lesz: koporsó, de akkor már csontsovány lesz az ember mindörökké.

Boar. 2018.05.11. 22:04:44

@Einarr: "De az mindenképpen érdekes, hogy mennyien veszik mégis valamiféle támadásnak ezt. "
Talán azért, mert az is volt bazdmeg...
Ilyen egyszerű.
Ha én azt írom, hogy puhos a jó kurva anyád azt Te támadásnak veszed vagy elfogadod, hogy egy szimpla vélemény nyilvánítás volt?
Hülye vagy a biológiához és ezzel dicsekszel is, lelked rajta...de akkor ne lepődj meg azon, hogy a T. olvasók komolyan veszik és hülyének néznek.
Tusdom, hogy egy nyálas kis pöcs vagy és soha nem tennél ilyet de egyszer végignézhetnéd egy téli vadászat után ahogy zsigerelnek a vadászok. Meglepődnél, milyen vastag zsírréteg van az olyankor elejtett vad testén. Nekik biztos nem szólt az evolúció, hogy kis takony belvárosi hülyegyerekek szerint ez nem trendi. Az állatvilágban minden egyed törekedik a "puhos" test elérésére vagyis maximálisan kihasználja a rendelkezésére álló táplálékforrásokat. Más kérdés, hogy a fiziológiájuk avagy az életmódjuk ezt mennyire teszi lehetővé. De ha egy, a szabadban igencsak karcsú, fürge élőlényt olyan körülmények közé helyezel ahol minimális energiabefektetéssel maximális táplálékmennyiséghez tud jutni, az is el fog hízni. Akkor is, ha nem kell a kemény télre készülnie mert megoldod helyette a tartási körülményekkel.
Ez nem jelenti azt, hogy az elhízás egészséges, nem, egyáltalán nem az. Csak az érvelésed volt egy ordas nagy baromság.

Einarr 2018.05.11. 22:21:34

Nahát, micsoda indulatok... Vicces a felháborodás, miközben a posztban több helyen is le van írva, hogy a kockahasat nem tartom én sem követendőnek.
Valamiért az emberek ebben a témában szélsőségesen gondolkodnak. Leírom, hogy a puhos test ne legyen már minta - erre jönnek a felháborodott válaszok, hogy fujj kockahas, az sem jó. A kettő között vannak fokozatok, legalábbis szerintem (szándékosan NEM kockahasas képet választottam illusztrációnak). Egyébként nem esztétikai okai vannak az írásomnak, hanem egészségügyi, nekem is lábrázásom van a mai képmutató, gumiseggű, kockahasú insta-"sztároktól", akik a pucsításon és a csücsörítésen kívül nemigen értenek máshoz.
A kockahas hajhászását én sem tartom jó dolognak. A kockahas ideális esetben mellékhatás - ha olyan a genetikád és megteszel érte pár apróságot, mint kaja és edzés - de nem is reális cél mindenkinek és nem is kell, hogy ez legyen a cél mindenkinek.
Az állatvilágos példákba pontosan tudtam, hogy lesz, aki belekapaszkodik. Érdekes, nekem a gazella, a gepárd, a ló, vagy épp a delfin jut eszembe, másnak a víziló, megint másnak a pocakos bennszülöttek (és egyébként a gorilla kurvára izmos, nem is értem, hogy került ide ellenpéldaként. Ja, tudom, nincs kockahasa. Tehát akkor puhos??? :))) ) Hát, mindenki maga dönti el, milyen példát állít maga elé, ennyi.
Nem állt szándékomban, hogy mindenkinek tetsző cikket írjak, és sejtettem, hogy bele lesz ebbe magyarázva olyasmi is, amire álmomban sem gondoltam volna, de még így is meglepett, hogy pár szó milyen nyomógombokat képes birizgálni egyes emberekben... De hát, nincs ezzel baj, lehet, hogy én is tudnék olyat olvasni, amitől felmegy bennem a pumpa, nem vagyunk egyformák.
További értelmes kommentelgetést kívánok mindenkinek.

Kelly és a szexi dög 2018.05.11. 22:57:54

Több mint 11000-en indulnak holnap az Ultrabalatonon - ideje észrevenni, hogy az utóbbi években nagyon felpörgött a /tömeg/sportkultúra. Nem opció az aputest, ahogy a cigi se menő már...

Einarr 2018.05.11. 23:03:40

@Kelly és a szexi dög: Igen, szerencsére csakugyan van egy ilyen pozitív változás újabban. Tulajdonképpen én is csak egy aputestes cikken bosszantottam fel magam, így íródott ez a poszt :)

Alick 2018.05.11. 23:33:14

Ismertem egy hatvanas jógamestert, viszonylag vézna alkattal... de amilyen kontrollal rendelkezett a teste és az elméje fölött, az rendkívüli volt.

retkeslaci 2018.05.12. 01:23:11

@morph on deer: ott a pont, az állat ezért mozog folyton, mert kénytelen ezt tenni.
Mert nem találta fel a kereket, nem tudott biciklit kifejleszteni, nincs autója. Meg nincs okostelefonja, nem tudja felhívni a masik állatot, hogy kommunikáljanak, kénytelen odamenni hozzá és a fülébe barcogni, bégetni, makogni.
Nem haszontalan a testmozgás, de tudomásul kell venni, hogy az ember részben azért se mozog annyit, mert jobban fejlődött az agya. Nem vadászik rá a medve és oroszlán már annyira, a táplálékát is meg tudja szerezni kevesebb melóval.

@Laziga: m.imgur.com/gallery/yF21V

Googleban keress rá keoekre: hairless chimp
A csimpánzok rettentő izmosak, de köztük is van laposabb és kerekebb hasú is. Éketkor előrehaladtával náluk is nő a testzsírszazalék, akárcsak az embernél.

A csimpánz, ha kihullik a szőre, akkor lathatóan rettenetesen izmos, olyan karja és hátizma van, hogy besz@rsz. De pont a kockahas nem jellemző rá, hisz annak nem sok funkciója van. Vannak kockahasú csimpanzok, de azok fiatalok és náluk nem a hasizomgyakorlatok, hanem a fiatal életkor és az étrend okozza, hogy látszanak a hasizmaik. Pont mint az embernél.
Hasizma mindenkinek van amúgy, csak a legtöbb emberen zsír fedi. Ezért is butaság haspréssel, felüléssel edzeni kockahasra, hisz ha leadja valaki a hasi zsírját, lefogy, akkor előbukkannak a hasizma kockái.
Ezért is van az, hogy az igazán erős emberek, akik sok száz kilókat emelgetnek, nem kockas hasúak, mert ugyan vannak hasizmaik, de zsír fedheti őket. Semmit nem dob a hasuk erején, ha onnan leadják a zsírt.

Persze akik sajat testsúlyos gyakorlatokat tolnak (tornászok), azok előnyt szereznek azzal, ha lefogyasztják a zsírt az izmaikról. Rajuk a száraz, kockás has jellemző.

retkeslaci 2018.05.12. 01:39:29

@retkeslaci: ja még mielőtt... Fiatalabb koromban kockás volt a hasam, mert nem tudtam tömeget növelni, akkor mindent megadtam volna, hogy vastagabb legyek.
Ma már nem látszanak a kockáim, de viszonylag lapos a hasam és erősebb vagyok, mint fiatalabb koromban.
Ha minden kövér magyar férfi csak úgy nézne ki, mint az első képen Chris Pratt, akkor az nagyon jó lenne. Az a test még normális, bár nem definiált, nem száraz, nem szexis. A magyar átlag annál gyatrább.

chrisred 2018.05.12. 04:27:54

Az aputest meg az anyutest is teljesen természetes. Annak a következménye, higy az ember már nem a saját testének a karbantartására fordítja az idejét és az energiáját, hanem egy másikéra. Ugyanis az még nem képes arra, hogy saját magáról gondoskodjon.

Szornyeteglajos 2018.05.12. 05:07:04

Nem tudom, ki hogy van vele, denekem a dadbod hullam azt uzeni, h. ne akard megeroszakolni a biologiat. En nem a "puhossag" , elhanyagoltsag nepszerusiteset latom, hanem a normalis, egeszseges testkep elfogadasat az ideak kergetese helyett.

40 felett normal esetben nem az lenne a cel, hogy a huszoneves format hozzaaz apu/anyu. Inkabb az, hogy ne legyen JELENTOS sulyfelesleg, amit nem edzessel, hanem normalis taplalkozassal lehet legkonnyebben elerni.

Mas kerdes, hogy amikor az egesznapos hajtas utan a negyvenes apu/anyu este hatkor jut meleg etelhez, vajon van- e ereje megvalogatni, mit eszik meg, s mit nem.
Az viszont nem termeszetes, hogy heti negyszer ket orat sportolassal tolt, csak hogy hozza a tiz evvel ez elotti formajat. Van ilyen, lelke rajta, nem bantom en, csak ne allitsa mar be termeszetesnek a 0 testzsir szazalekot egy 9-10 orat melozo 45 eves apunal.

Ami a " holivudi" kepeket illeti, azert ezek a tagok nagyon nem puhosak, inkabb a videki szabadstrandokon kell az olyat keresni, vagy az uzemi oltozokben.

Az anyutestrol meg annyit, hogy akinek volt szives ket- harom utodot a vilagra hozni- nem " elleni" ahogy itt valaki irta, akit gondolom ellett az anyja valami olban, mert elleni ott szoktak-, annak ne az legyen mar a vizvalaszto, hogy mennyire feszes a segge, meg a hasa anyunak, amikor hozzabujik.

audrey008 2018.05.12. 05:23:54

Nem az a baj, hogy milyen állathoz hasonlítjuk az embert, hanem az, hogy egyáltalán az állathoz hasonlítjuk. Az állat szimplán csak fajfenntartás céljából eszik. Az embernél emellé még egy csomó dolog jön be a képbe, ha evésről van szó ( társas kapcsolatok, érzelmek, megszokás, de még a genetika is). Illetve az állatok esznek, szaporodnak, boldogok,egészségesek, pont. De ha egy férfi a pörkölt helyett a salátát választja, és ettől ugyan lehet nem lesz pocakja, de érzelmileg frusztrált lesz, akkor egészségesnek nevezhető-e? Mert az egészségbe a mentális jólét is beletartozik, ez pedig nagyban függ attól, hogy egy ételtől például hogyan érezzük magunkat, kielégítő-e az nem csak a testünk, de az elménk számára is. Nem beszélve arról, hogy mindenkinek van egy genetikája, amit nem lehet megerőszakolni, így lehet, hogy egy puhos férfi sportol, és teljesen egészséges, egyszerűen csak nem olyan a felépítése, mint másnak, így nincs értelme bármilyen következtetést levonni a kinézetből, mert semmi alapja nincsen. Nem tudományos legalábbis.

tantalus 2018.05.12. 05:46:37

Én három műszakban dolgozom már vagy huszonöt éve.Reggel fél négykor kelek,egész műszakban rohangálok egy gépsor mellett ,hazafelé már a munkás buszon elalszom.Gondolod az a legfőbb vágyam mikor hazaérek hogy elmennyek futni?
Szabad napokon pedig ott vár a házimunka.
Láttatok már vadonban élő állatot három műszakban élni,vadászni?

Egy egyedül élő puhos állat.

Ménár Atya 2018.05.12. 06:17:17

@tantalus: Látod, az itt kommentelés helyett inkább nyomnál 20 fekvőtámaszt, mindjárt jobb lenne neked.
Nem igaz hogy ilyen három műszakos duma miatt nem tudsz sportolni.
Ez csak megmagyarázás.
Tessék zabot enni, meg futni, utána gyúrni, és a melóhelyen is néha felüléseket végezni.
% hét alatt te is izmos és kívánatos leszel, mielőtt sztárgázsit kapsz a cégednél................
B+ kedves blogger, értem én hogy mozogni kell ,meg rendesen enni, és örülök, hogy erre van lehetőséged, de a többség nem ér rá edzőteremben punnyadni.
Apa dolgozik, de nem edzőként, hanem asztalosként, vagy multinál irodában , ahol a szart is kinyomják belőle.
Meló után meg még elintéz ezt-azt, meg a gyereket viszi edzésre ,különórára, meg befizeti a csekket, elmegy az önkorihoz, és már sem kedve sem ideje nem marad arra, hogy megfeleljen az unatkozó fitneszguru elvárásainak.
De hétvégén elmegy a gyerekkel úszni, bringázni,ha nem kell dolgoznia.
Aputest?
Hát lexarom, kopaszodok, nem érdekel, a gyerekem így is szeret.
Hidd el, ha nem edzőteremben élsz, és a gyerekeid még kicsik, nem nagon marad időd "eljárni" gyúrogatni 5 hétig.....
Amúgy jelzem , hogy a filmsztárok csodálatos izomzata, ami hájból lesz, az fantasztikus.
A gond csak az, hogy én nem kapok pármillió dollárt azért a cégemtől, hogy így nézzek ki.
Szimpla fizetést, meg ba...gatást , azt igen.
De azért egetértek veled.
Mozogni azt téénleg kell, meg jobban táplálkozni. Én pl a reggelim autóban eszem egy szendó formájában.......
Csak ez nem is olyan egyszerű sokszor.
Na pá
Apu voltam, 190 cm, és 89 kg, háj nélkül.

Ménár Atya 2018.05.12. 06:19:29

@Ménár Atya: Ui: elnézést az a qva ÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍ meg YYYYYYYYYYYYYYYYY valamiért beragad néha.

dekás dezső 2018.05.12. 07:07:41

Egy 43 éves tartálytestből visszafogyott apu vagyok. Évek óta tartom a kb optimális testsúlyom, nincs kockahasam, kigyúrt sem vagyok, meg úgy általában véve nem az esztétikum, ami mozgat DE minden nap - kb 20 perc erejéig - karbantartom vénülő testem, ha törik ha szakad. Egyszer egy másnapon, a valós kilátásaimat számításba véve beijedtem, hogy lerobbanok, vagy nem fogom megélni az 50-et. Mi lesz a családommal? Életmódot váltok, mert nagy para lesz. Aztán úgy maradtam. Egyszerűen jobban érzem magam tőle mentálisan. Ez kb kettő, meló közti szusszanásnyi idő. Súlyzó nem kell , ha úgy adódik hajnalban, de van hogy este 9 kor tolok valami saját testsúllyal végezhetőt. Fekvő, húzódzkodás, lábemelés, felülés ilyesmik. Amúgy meg tolom a ház körüli melót, igyekszem minél kevesebbet autózni, inkább bringa vagy gyalog ha tehetem, egyszerűen rühellem fölöslegesen füstölni a benzint. Pár éve leszoktam a komolyabb piálgatásról, tele lett a tököm a 2 napig tartó kóválygástól, koncentrációs zavaroktól egy kiadós bebaszcsi után. Egy jó hideg pilsnert simán elszopogatok, de rendesen berúgva évek óta nem voltam, így elmaradtak a másnapos nagy zabálások is. Ez kb -20 kiló kapásból. Szalonna, sonka, töpörtyű, túrósbukta, anyámtyúkja simán jöhet DE ne egy vagonnal.

cog3981 2018.05.12. 07:48:48

Az jo dolog hogy mozgasra osztonzod az embereket, de... finomabban kellene, nem ilyen nyersen.

Egyreszt lathatod hogy a peldad az allatvilagbol nem jott be.

Masreszt a sztarok 2 dologert kapjak a fizut. Ugy nezzenek ki ahogy, es eljatszak a szerepeiket.
Tehat ok teljes allasban gyurjak magukat. Hat ja... en is tudnam azt csinalni ha kapnek erte fizut :)

Tovabba bizony M.o-n tovabbra sincsenek az emberek megbecsulve, a munkahelyeken siman kizsigerelik az embert (es aztan csodalkoznak hogy mindenki lelep kulfoldre es nincs munkaero :D).

Daniaban elek, es itt a legtobb ember biciklivel jar dolgozni, melo utan sokszor mennek futni, edzotermekbe.
Itt lathatod hogy az idosek egyutt mennek gyors setara, ugy hogy en nem birom a tempojukat setalva.
Fittek.

A megfejtes az amit irtam, az ember evei alatt nem zsigerelik ki, tovabba a fizetesnek is van erteke szoval tobbet tudnak magukra kolteni es tobb energiajuk marad.

murray 2018.05.12. 08:06:45

45 évesen két gyerekkel meg egy építkezéssel aputestűként (fiatalon vékony voltam) dobjon be valaki havi 800at a postaládámba minden hó elején és akkor talán végre lenne időm magamra és nem apataxi-apabank-apamindenre jó 100 kilós terminátor szerepemből kilépek , felkelek reggel szarok mindenre és mindenkire a szaros melómra --egész nap ülök -aaz idegeskedésre és edzek meg salit zabálok meg a tükörbe nézem magam mint a rogán cecilia

csak tartson ki valaki bazdmeg. olyan szép leszek hogy még. nem minden este hullafáradtan idegeskedve telezabálva elaludni a TV előtt

morph on deer 2018.05.12. 08:35:31

@csentecsa:
:)
Nálam ez körkörösen zajlik, a folytonosság elve alapján, szóval a két vége összeér. Amint vége, kezdődik újra előlről.
A ‘nyolcas’ alak most van fejlesztés alatt, végtelenítés céljából...

2018.05.12. 08:41:34

Chris Pratt mindkét verzióban jöhet. :)
Az miért van, hogy ha valaki elkezd végre sportolni, előbb-utóbb beleesik abba, hogy a testét kezdi méricskézni? Eléggé kocka e, feszes e a fenék, stb. Aztán máris átesett a ló túlsó oldalára és nem fontos az egészség, a jó közérzet, csak az, hogy hogy néz ki, el tud e érni olyan teljesítményeket, ami már rég nem egészséges. Mégiscsak arról van szó, hogy nagyon sok ember nem azért sportol, hogy jólérezze magát, hanem egy beteges, média vagy akármi által elvárt mércének megfeleljen. Ez minden csak természetes.

2018.05.12. 08:53:04

Még valami.
Engem nagyon bosszant a sztárokkal való példálózás. Nekik az a munkájuk, hogy jól nézzenek ki. Évente forgatnak 2-3 hónapot, a többi időben csak magukkal foglalkoznak, naná, hogy személyi edzővel edzenek, szakácsuk van és csak arra koncentrálnak, hogy eladhatóak legyenek. Nem mellesleg a lesifotókon látszik, hogy rohadt nagy meló van abban, hogy évente kétszer csúcsformában legyenek a vörös szőnyegen, a kettő között ők is átlagosak. Nem napi 8 óra munka +2 óra békávézás és családozás ellenére néznek úgy ki, ahogy.
Ugyanez vonatkozik a rubintrékákra.

morph on deer 2018.05.12. 08:54:04

@cog3981:
“az ember evei alatt nem zsigerelik ki”

Én erre Svédországban figyeltem fel: egy idősebb svédnek magyar szemmel hétszentség, hogy esélyed sincs megsaccolni az életkorát ránézésre, - ugyanúgy lehet hatvan mint kilencven!
Nincsenek leamortizálva nyugdíjas korukra úgy, mint nálunk. Itt szinte látod az “évgyűrűket” az emberen, ott meg a nyolcvanasokkal van tele a golfpálya, meg a túrautak, az utazásokról nem is beszélve, úgy országon belül, mint szerte a világban.

De persze semmi ok az irígységre, hiszen mint tudjuk, ezek a haldokló nyugati kapitalizmus végnapjai ... már vagy ötven éve :)

Einarr 2018.05.12. 09:08:03

@Hortenz: Na pont ezért írtam a posztban, hogy az izmos test hajszolása simán okozhat testképzavart. Pontosan tudom, milyen ez, mert én is beleestem ebbe a hibába. És ez csakugyan kurvára nem természetes. Ahogyan valahol korábban írtam, a sportos test (és szándékosan nem izmosat, pláne nem kockahasút írok, bár ezt aki ne akarja, úgysem látja meg) az egy mellékhatás. Nem cél. Ha csak a sportos testalkat a cél, akkor az inkább hasonlít egy szépségversenyre való felkészülésre, mint sportra. Ha a sportos testalkatod eléred, az életmódod által, de nem azt hajszolod agyatlanul, az már egy sokkal előnyösebb eset... De nekem is évek kellettek, hogy kikeveredjek ebből. Én simán bevállalom, hogy nekem ez még általános iskolai évekből hozott frusztrációból gyökerezett, és igazán 100%-ban akkor múlt el, amikor találkoztam egy olyan emberrel, aki olyannak szeretett, amilyen vagyok. Ez gyógyított ki, ez szedett ki a mókuskerékből. Most legalább 20 kilóval könnyebb vagyok, mint akkoriban, de sokkal jobban érzem magam, mint valaha.

Emellett voltak nekem is életszakaszaim, amikor nem, vagy csak keveset, pl heti egy alkalmat tudtam sportolni, ami lássuk be, az ember lelkének jó igazán, de kisportolt nem ettől leszel. Nem lehet a sport mindig első helyen - kiváltképp a mi esetünkben, 40 éves kor felett. Nekem pl van két sajt gyermekem és van kettő, akit a sajátomként nevelek, ez így ugyebár négy... Nyilvánvaló, hogy ők, és a szerelmem vannak az életemben az első helyen. Plusz ott a munka, ami szerencsére nem olyan jelenleg, hogy hajnali 4kor kelljen kelnem ahhoz, hogy edzeni járjak (de volt olyan korábban, hogy csak emiatt keltem 5-kor).

Minden megszokás és fontossági sorrend kérdése. Nekem az, hogy valamit mozogjak, fontos. Amikor nem volt időm terembe járni, mert a reggeli ovi/suli kanyar után mentem dolgozni, délután meg nem voltam hajlandó a gyerekek idejéből az edzés miatt elvenni, akkor este 10kor jártam el futni heti 2-3 alkalommal. Magam sem hittem volna előtte, hogy én este 10kor még képes leszek erre, de pici kis "ön-brainstorm" után ment, és pár hét elteltével már hiányzott, ha nem volt meg a heti mennyiség.
Egy szó mint száz, nyilván vannak esetek, amikor nem fér bele az ember idejébe a mozgás - ez is civilizációs probléma. De az esetek jelentős részében az derül ki, ha a felszín alá nézünk, hogy egész egyszerűen nem elég fontos ez az egész ahhoz, hogy az ember áldozatokat hozzon érte. NEM a kockahas, hanem egész egyszerűen az egészségünk. Valaki fentebb írta, hogy nem akar 50 évesen elpatkolni. Én is szeretnék nem csak a gyermekemmel, hanem az unokámmal is focizni és/vagy kosarazni. Ehhez az kell, hogy életben maradjak, egészségben, és az hogy fizikailag képes legyek erre. Unokám józan számítás szerint kb 20 év múlva lesz leghamarabb, de mondjuk 25, mire ilyeneket lehet vele játszani, tehát akkor 65 évesen még elég fittnek kell lennem majd ehhez. Én így nézem a dolgokat - nem hiszem, hogy ez olyan nagyon ördögtől való, testképzavaros cél lenne ;)

szepipiktor 2018.05.12. 09:22:37

@Einarr: Nem tudsz kibújni az eredetileg leírtak alól!
A gorilla igenis jó példa, mert lehet, hogy a idős gorilla nem hordóalakú, de nem is kockáshasú, mert neki ez kell, a "piedone-s" alkat. (A retorikád sem jó, mert hármat írtam, egyet támadsz és a másik kettőt elhallgatod, miközben te EGY példát kértél...)
Te kiragadtál egy mai trendi szót, a sok tucat netalapú idiotizmus egyikét. Sorolok párat: oldalmell, terheshas villantás, kimaxol. Az aputest is egy jelző csupán, ahogy a szőke szingli is.
De te gyártottál mellé egy egyéni, jellemzően bulvárcélú ideológiát, és átléptél mindféle evolúciós alapokon.
Értsd meg, nem a napi Y generációs fitness, trendi gym és a többi az alap és minden más nincs, káros, randa stb.
Ugyanúgy írhat bárki másik posztot a kopasz gyúrókról, a bubimentes vizet cipelő idióta kiscsajokról, a magukat szétműttető, tetováltató nullákról. Ugyanilyeneket, csak gondolom normális emberi síkon a másik ember kinézete nem tartozik ránk!
Leegyszerűsítem: nem tetszik? Ne nézd, ne foglalkozz vele! És ne akarj posztban irányítani.
Apám fiatal korában boxolt, később két évtizedig röplabdázott és mellette teniszezett. Ideális testú menő angyalföldi csibész volt! Nem kockahasú, mert talán arcon is vágott volna, ha ilyen jelzőt akasztasz rá.
Nem volt gym meg a a többi, hanen ÉLET volt, sport volt. És pia, csajozás, azaz ÉLÉT!!!
Amikor abbahagyta, napi 10-12 órát melózott, maszek lett, és elhízott. 50 éves korában 160 kilós lett, Piedone elbújhatott volna mögötte. Mikor meghalt, ismét "csak" 90 kilós körül volt. Mert a napi élete így alakította. Amikor 160 kilós volt többet "dolgozott", mint egy mai gym összes trendije egy nap alatt! De más éltmód és a szervezet átalakult, alkalmazkodott.
Te vajon 70 évesen rendszeresen fogsz még sportolni? Mert a környeztemben számtalan ilyen életkorú férfi van és egy sem kockahasú, sőt többen kimondottan pocakosak. De heti kétszer fociznak és mellette megy a tenisz is.
Értsd meg, nincs annál aljasabb, amikor valaki mások külsején gúnyolódnak, ráadásul úgy, hogy minden eletszerűséget, törvényszerűséget lesöpörnek, átugrnak és csak a aktuális trendet illesztik bele a történetben.
35 évet sportoltam, ma már én is vastagabb vagyok, ráadásul törmör, ami azt jelenti, hogy 20 kilóval nyomok többet, mint a külsőm mutatja. De sportolhatok ma is bármennyit, ilyen a testlakatom.
Aztán lesöpröd a női vonalat is. Nem tudom milyen nemű vagy, de ha nő lennél, max megértem a felfogásodat. De ha nem nő vagy, akkor meg sért is, mert ne akarja nekem egy férfi meghatározni a "szépséget". Nem vagyok meleg, a nők érdekelnek, így ha a szerelmemnek hordó kell, akkor hordó lesz és szarok más hímek véleményére., ők legyenek kockásak és játsszanak a saját területükön, másik kockáshasúval vagy 1 bites deszka kiscsajokkal.
Szóval ha leírsz valamit, ott a veszélte annak, hogy elolvassák és értelmezik azt.
Te provokálni, viccelődni akartál (ezt utólag írod!), mikjözben sértegetsz rengeteg embert. Ez a stílus a 444-be illik, ott egy spangli mellett lehet poénból bárkit gyalázni.
Vagy van megoldás: jelezd, hogy kinek szólsz! Ha a napi 1 bites netalapú Y generációnak vagy adott szexuális területen szereplőknek, hát jelkezd! A címbe, hogy akit nem érint, ne olvassa el és ne vegye magára...

BitPork 2018.05.12. 09:30:57

Kedves blog író!
Te meg mutass:
1-olyan állatot aki élethosszig pesztrálja a gyereket
2-akinek az asszony feszt osztja az észt
3-akivel szemben olyan társadalmi elvárások állnak szemben mint az emberrel
Utána lehet értekezni (ja és nem vagy hanem és a logikai viszony a fenti 3 között)

szepipiktor 2018.05.12. 09:37:18

@Einarr:
Figyelj! Ez amit írsz: MARKETING!!!
Mesélek egy példát ennek igazolására:
Anno egy multikiadónál a központból kaptunk iránymutatásokat.
A külföldi pali elmondta, hogy egy férfimagazinban már nem trendi klassz nőkkel hírdetni termékeklet, hanem izmos kigyúrt férfiakkal KELL!!!
Mert a terend az lett, hogy a fiatal olvasó ne bszni akarjon, hanem iriogy legyen a kigyúrtra és ő is olyan akarjon lenni!
Ez lett a trend, mert mi ismertük azt, hogy ha egy srác pici volt (hátrányos helyzetű a csajozásban), gyúrni kezdett, elment boxolni, cselgáncsozni stb.
Ezt tervezték tovább évtizedekkel később: látták hogy az aktuális generáció már egy kopaszodó, beesett mellű netfüggő, akik nem sportolnak, nincs kommunikációs készségük így a szex vonalán eleve esélytelenek (ma ugye ez már társadalmi gond lett), tehát benyomták a képükbe a régi szabályt, gyúrj, legyél trendi menő, létrejött a metroszexualizmus és mára az unisex gendermozgalom.
Az, hogy egy fiatal nem sportol, de kell a kockáshas, hát elmegy gyúrni, hátha jut neki nő és szex.
De ez nem ösztönös, hanem irányított, marketing csúpán, ahogy a pöcs és a melkas borotválás is az.
El kell adni a női piperéket és így megkétszereződik a vevőkör.
Szóval mindez generációs gond, a nemzetközi FOGYASSZ marketing generálta probléma, mert egyszerű lenne a megoldás, fiatal korban kellene normális életet élni. De ugya mi hajtottuk 15-16 éves korunkba a csajokat, ma ezt a aktivista mozgalmak zaklatásnak minősítik. A marketing felülírja a genetikai türvényszerűségeket, hiszen az aktivista mozgalmakat a marketing irányítja. És nem jó a piacnak, ha egészséges, önrendelkező fiatalok nőnek fel és nem buta reklámokat majmoló egyekockák, fogaskerekek...
Tehát elég ciki már az is, ha eszedbe jut a kockáshas igénye,de te bele is áltál a sorba???????
(A lányoknál is természetes, hogy sokszínűek: vannak akik apakomplexus miatt az idősebbeket akarják, vannak, akik a dagikat, akik a sportosakat, magasakat, alacsonyakat. Nem az a megoldás, ha egy kasztba sorolnak a srácok, hanem a saját csapatukból választanak. Ja ezt a lehetőséget ölik ki belőlük tinédzser korukban. Nem érzed cikinek, ha kockás hasat akarsz, mert buksz a sportos lányokra, aztán a vágy "tárgya" szerelmesen elvonul egy méretes pocakos palival? Mert a izmos csajnak a testesek jönnek be? Na a marketing ebben hazudik. Nem kapod meg azt, akire vágysz a marketing szabályai alaján, mert ehhez mindkét fél kell(ene))

midnightcoder2 2018.05.12. 09:40:48

@Einarr: Ez alapvetően értékrend kérdése is. Az embernek - hacsak nem főállásban a testéből él - elég kevés a szabadideje, amit aztán pihenésre, szórakozásra, önképzésre fordíthat. Ezt ki-ki a saját preferenciáinak megfelelően tölt el. Ha valakinek az a vágya, hogy meló után az életét egy büdös edzőteremben töltse egy rakás izompacsirta társaságában, hát tegye, elvégre szabad országban élünk. De ne legyen már ez elvárás.

Einarr 2018.05.12. 10:02:37

@midnightcoder2: Ne is legyen, ld az előző hozzászólásomat. Miért csak szélsőségekben tudtok gondolkodni? És igazad van, az értékrend és a prioritási lista határozza meg azt, hogy kinek mennyire van ez elöl.

Einarr 2018.05.12. 10:06:10

@csentecsa: Pontosan. Ez a civilizáció átka. Nem mondom, hogy jobb lenne az, ha minden falatárt élet-halál harcot kellene vívni, de az az ipari szemét, amit magunkba döntünk napi szinten (az emberek 90%-a egyébként önhibáján kívül, mert ezt sehol nem tanítják), ez már nagyon durva. És ha kevés pénzből akarsz egészségesen élni, na az a kihívások kihívása. Nem lehetetlen, de azt megint ki kell tanulni, és ez megint olyan dolog, amit sehol nem tanítanak, ráadásul életmódváltással jár, amihez meg kinek van energiája...

retkeslaci 2018.05.12. 10:26:50

@midnightcoder2: az a vicc, hogy ahhoz, hogy valaki jól nézzen ki és egészséges legyen, nem kell minden munka utáni szabadidejét büdös konditermekben tölteni. Otthon heti 3x30 perc intenzív edzés már meglátszik. Ha heti 3x1 órát tud mozogni, akkor meg úgy is nézhet ki, mint Chris Pratt a második képen. Mondjuk nem egy év után, hanem 5 vagy 10 év után.

CsakEgysrác 2018.05.12. 10:47:17

Én mint apu test tulajdonos.
Amikor kertészként dolgoztam egy nap 5 km séta minimum szar munkavédelmi bakancsba, kötelező viselni, nap kiszívott, sarkam úgy fájt mintha kalapáccsal verték volna szét minden nap, 5 kor keltem, 19-20 ra értem haza, ritkán 17 re. Velem lejősz egy ilyen nap után edzeni és elmegyek.

Dolgozok 12-13 tól, egész nap állok, hazaérek 01-02 re, mire felkelek, mehetek újra dolgozni, ha így velem eljössz edzeni én elmegyek veled.
Napi átlag kcal égetésem 3000-4000 kb, de izmosabb nap 5000 kcal plusz. Ez csak a munka, ide oda utazás. Ennyi kcal max a főállásban sportolok égetnek. Én meg csak főállásban vagyok munkás ember.
Fitneszteremből el kell jönni dolgozni, végig lehet velem így csinálni egy hetet, meglátjuk, hogy bírja a strandfazon.
Emeltél már egy nap annyi 25-30 kg sittes zsák(vagy több), nap végén mikor össze akartad zárni a kezed, azt érzed az ujjaid leszakadnak, holnap munkanap, nincsen hiszti.
Emeltél annyit egy nap, csak úgy random elkezd görcsölni a bicepszed, napnak még nincsen vége.
Csináltam már ezt rizs, saláta, hal tápon. Volt energia, de ilyen nap utána, minden nap felzabál a tested 3-4k energia, fáj mindened, nincsen pihenőnap barátom. Akkor ha nem kényezteted magad szemét kajával, agyad reccsen meg. Ilyen mellett megy a strand test és semmi teljesítmény fokozó nem szedsz, akkor le a kalappal.

Pakoltál már egy nap komplett 120 nm sátortetős háznak a cserepeit a-b be? kb 5-6 raklap beton cserép + 2 amit később hoztak ki.
Ezeket a soha nem találkoztam ilyen munka helyeken tükör előtt pozólos, görög isten testű fazonokkal, ezt ne nekem. Valóságban élek nem a facebook és az istagram.

Több mint 1 év fitbit napi kcal egyéb adat van elmentve. Nagyon érdekel egy hitetlen tükör pózert, elküldöm.

Zsolt Pőczee 2018.05.12. 11:12:54

Ahogy olvasom kifogás van itt is... Ha valakit zavar a teste van rá ideje is. Arra van időd amire rászánod. 3 műszak mellett is edzek rendszeresen. Azért vagytok megbántva az írás által, mert tudjátok, hogy igaza van...

midnightcoder2 2018.05.12. 11:13:27

@Einarr: Na most a helyzet az, hogy ezen a szemét kaján élve is eléldegélhetsz a városban olyan 70-80 évig kis szerencsével, még akkor is, ha nem küzdesz a teremben egész nap. Ehhez azért a természetben élő népeknél elég nagy mázli kell.

midnightcoder2 2018.05.12. 11:18:17

@Zsolt Pőczee: Nincs igaza. Ha valaki rambó akar lenni, és ezért hajlandó konditeremben leélni az életét, hát lelke rajta. De hadd ne legyen már kötelező, és megvetés tárgya az akinek van fontosabb dolga is az életben.

Jó pár dokit ismertem aki alsó hangon is volt vagy 130 kiló a pályája vége felé. És gyanítom, hogy több embert mentett meg a pályája során, mint egy olyan papa-mama hotelben lakó 20 éves gyúrós csávó aki egy nemzeti dohányboltban árulja a cigit meg a piát az istenadta népnek.

CsakEgysrác 2018.05.12. 11:20:14

@CsakEgysrác: Irás néhol értelmezhetetlen kimaradt vessző, zárójel egyéb. Sokat várok el, legyen egy utolag szerkesztés opció egy blogon . Másik ezek a szatyorba élő emberek írnak blogot, jönnek-mennek, ide-oda. Ahova eljárnak, épület, amin közlekednek út mennek, nekik kéne megépíteni, saját gatyájukba fosnának. Nemhogy az nem érdekelné őket, hogy fogok kinézni a strandon, hanem az lenne a legfontosabb a holnapot, hogy élem túl. Nem csak a munka nehéz, hanem életveszélyes is lehet. Szatyorba élsz ezekről gőzöd nincsen. azokat a csodálatos építményeket amit látsz apu testű melósok húzták fel, nem a tükör előtt pozolo semmitevők. Megnézném egy saláta földön, hogy teljesítenél, amit csak úgy le emelsz a boltba vagy a zöldségesnél. Napi órába szeded a saláta + fokba, átázik a kesztyű, ilyen szatyorba élő lényeknek legyen mit zabálni , hogy a tükör előtt pozoljon :D Istenem te :D Menj tölts fel inkább egy képet az Instára azt legalább jól megy nektek.

Zsolt Pőczee 2018.05.12. 11:36:32

@midnightcoder2: Nem mondtam, hogy kötelező. Annyit mondtam, hogy aki akar tesz ellene. Én is otthon edzek, mert messze van a konditerem. Vettem eszközöket, és heti 4-5 órát rászánok. Ezt mindenki megteheti akit zavar a kinézete. Én is ezért tettem, mert zavart.

midnightcoder2 2018.05.12. 11:55:02

@Zsolt Pőczee: Ja. Mindenki megteheti, akinek van erre egy szabad szobája. Anno amíg egyedül éltem nekem is volt. Városban már az is nagy szó, ha van egy dolgozószobád. Olyanról hogy konditerem, műhely majd akkor álmodozhatnék ha már nyugdíjba vonulok úgy 70 évesen és leköltözök vidékre. Akkor meg már minek ?

Einarr 2018.05.12. 12:11:14

Még mindig nem figyeltek a lényegre... Természetes, hogy vannak életszakaszok, amikor a sport, vagy en bloc az egészség háttérbe szorul. Mint említettem, nekem is volt ilyen. De kis esélyét látom, hogy az itt posztoló felháborodott emberek mindegyike kemény fizikai munkát végez. Konkrétan egyvalaki írt ilyesmit. Egyébként a régi munkámban számos olyan kérdező volt, aki több műszakban dolgozott, és az egyetlen aggálya az volt, hogy az éjszakai műszak előtt, vagy után menjen edzeni, de nem kifogásként használta az egyébként tényleg kemény melóját.

Tudjátok, könnyű ám kifogásokat keresni. Mert azonnal előhúztok a kalapból néhány zsíros állatot, vagy pocakos bennszülöttet, 3 műszakban dolgozó embert, kemény fizikai melóst akinek semmire nincs ideje és pénze, az élettől megkeseredett, asszony által szekírozott fáradt családapát, korai munkakezdést, vagy elhúzódó munkát, családot, gyereket.... Hányszor hallottam már ezeket.... Arra, hogy miért NE mozogj, mindig lesz indok. Tudom, mert nekem is volt ilyen időszakom (bár látom, már többen beazonosítottak valamiféle instán tengődő, céltalan, gyakorlatilag edzőteremben lakó lelki szegénynek is, akinek CSAK ez a fontos az életben, de ez már nem az én problémám, maximum mulatok ezen :D). Sőt, volt, hogy piáltam és cigiztem is napi szinten, és picit még sajnáltam is magam mindeközben a "nehéz sorsom" miatt. Mentségemre legyen mondva, hogy nem próbáltam másokat győzködni arról, hogy ez így rendben van.

Van persze olyan, amikor a kifogás nem kifogás, hanem igenis racinonális oka annak, hogy épp nem tudsz, nincs időd, nincs erőd sportolni, legyen az így elmaradó mozgás a futás, fallabda, kosarazás a haverokkal, tenisz, streetworkout, vagy épp súlyzós edzés. De a tapasztalat azt mutatja, hogy pont azok ágálnak egy ilyen poszt, vagy cikk alatt a leghangosabban, akik a szívük mélyén tudják, hogy bizony meg lehetne ezt oldani, épp csak bennünk nincs elég kurázsi ehhez. Tisztelet a kivételnek.

Jaj, még egy fontos dolog. Természetesen tudom, hogy az állatvilágos példa valamilyen szinten torz, ugyanakkor nagyon szemléletes, ezért is fájdalmas. Írhattam volna egy posztot arról, hogy a sport egészséges, a tunyaság pedig nem, csak épp senki nem olvasta volna el, én viszont nyilván hátradőlhettem volna, hogy milyen hasznosat írtam. Ez a poszt tudom, hogy sokakat felbosszantott, de volt olyan is, aki megköszönte, mert felrázta. És jöhet még 100 fikázó komment, az nekem nem fáj, de ha már egyetlen ember is elgondolkodott az írtakon, akkor nekem már megérte. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy a "sportolni egészséges, tespedni káros" témájú száraz cikkek pont senkit nem érdekelnek.

Köszönöm mindenkinek, aki építőleg szólt hozzá a poszthoz, akár egyetértett vele, akár nem.

Alick 2018.05.12. 12:32:54

@midnightcoder2: Budapesten is van jó pár hely, ahová el lehet menni futni vagy úszni, hétvégente pedig egy 15-20 km-es gyalogtúra a Pilisben vagy a budai hegyekben megadja a jó levegő + mozgás élményét.

Laszlo K 2018.05.12. 12:34:54

Azert Krisz baratunk a testebol el. Kimondottan arra a celra gyurja szet magat, hogy a szineszi karrieret folytathassa. O nem napi 1 orat edz ez is biztos. Olvastam valahol hogy hosszu ideig napi 4 orakat tolt.
Egyebkent egy normal fitt testalkatot fenn tartani nem lehetetlen heti 3x1 oraval. De az mondjuk a 2 kep kozotti allapot. A legnehezebb, vagy inkabb azt is mondhatnam eselytelen a sorhasbol valamifele lathato izmot jrealni foleg 30-40 felett.

Laszlo K 2018.05.12. 12:38:14

@Alick: en amiota megvan a gear s3 okosoram naponta gyaloglok. Illetve emeleteket is, mert az jo a szivnek. A masik erdekes dolog, hogy ez a kis eszkoz mennyire osztonoz, hogy naponta gyalogoljak edzzek. Sokszor csak kigyalogolok egy szabadteri edzo helyisegre es ugy felora, 1 ora gyaliglas utan meg letolok a tuzo napon ugyanennyit. Ezzel elerheto egy teljesen fitt test. De nem egy Chriss Patt test atert :)

Laszlo K 2018.05.12. 12:40:40

www.justgofitness.com/the-chris-pratt-workout/

4-6 sessions per week with trainer Duffy Gaver
3-4 hours of training per day

Boar. 2018.05.12. 12:41:57

@audrey008: " Az állat szimplán csak fajfenntartás céljából eszik"
Baromság.
Az állat az egyedfenntartás-magyarul túlélés-céljából eszik. Minél többet.
Fajfenntartás céljából viszont az is előfordul, hogy NEM eszik. A szaporodási időszakban minden energiát a párválasztásra, párosodásra, a riválisok elkergetésére fordítanak egyes fajok hímjei.

Boar. 2018.05.12. 12:48:21

@Einarr: Még mindig nem tudsz túllépni a saját korlátaidon. Még mindig ott tartasz, hogy valamiféle evolúciós "előírás" negyven felett edzeni, sportolni, elfelejteni a pocakot stb. és aki nem így tesz az hibás, lusta és természetesen kifogásokat keres a saját gyarlóságára.
Eközben könnyen lehet, te és a magdfajták vagytok valamiféle evolúciós selejtek akik nem fogadják el a természetes folyamatokat és egyrészt azon dolgoznak nem keveset, hogy a külsejük(ami rajtuk kívül már senkit sem érdekel) egy általuk felállított fals ideálnak megfeleljen, másrészt megszólnak mindenkit aki nem így tesz...

chrisred 2018.05.12. 12:55:16

@Einarr: Először döntsd el, hogy sportolásról vagy kinézetről van szó. Úgy gondolom, hogy mondjuk egy profi súlylökő keményebben edz, mint itt bárki, aztán mégse akar úgy kinézni senki.

Einarr 2018.05.12. 13:22:46

@Boar.: Hát, ez megint nézőpont kérdése. Én nem tekintem természetes folyamatnak azt, hogy tunyul az ember. Messze nem kockahasról, vagy gyúrásról beszélünk már... Ha visszaolvasol, azt is leírtam, hogy ha ez csak a külsőről szól, az már régen rossz. A külső, fizikumon jelentkező változás az egy mellékhatás, de nem kell, nem szabad hogy egyedüli cél legyen, és elég sekélyes dolog is ezzel foglalkozni 0-24-ben. Megéltem, tudom, bele lehet ebbe csavarodni, és hálás vagyok a sorsnak, hogy már nem így élek.

Én egy tök egyszerű, friss negyvenes, 2 plusz 2 gyermekes családapa vagyok, aki dolgozik, gyermeket nevel, és aki emellett, amikor ideje engedi, szeret mozogni, és akit idegesít, amikor a társadalmat torz énképekkel próbálják egy egészségtelenebb élet felé mozdítani, és ezt mindenféle, ugyancsak torz példákkal alá is igyekeznek támasztani. Soha nem arra haragszom, aki nem mozog, pláne nem arra, akin ez esetleg nem is látszik. Én azokra haragszom, akik azt hirdetik, hogy ez így helyes. Mert ez adja a táptalajt a kifogásokhoz. A kifogások pedig óriási károkat tudnak okozni globálisan. Tudod, amikor egy ember azt látja, hogy egy celeb puhosan is hogy "ki van békülve magával" (amit egyébként nem lehet tudni, hogy így van-e, de a képen persze széles a mosoly), és egy idióta cikkben rá is erősítenek erre, hogy "lám, ő is boldog", az feloldozást ad neki - akkor is, ha az adott celebhez képest egy húszassal több van rajta. EZ a baj. Nem az a baj, ha valaki úgy néz ki, mint a bal oldali képen a Chrispratt - hogy nekem a jobb oldali verzió jobban tetszik, az egyéni preferencia kérdése is -, hanem az, amikor ezt a képet indokként használja arra, hogy miért ne tegyen magért semmit.

Megjegyzem, az is zavar, amikor az instán azt látom, hogy már csak kockahassal és gumiseggel lehet villantani, és az is, amikor a semmire se jó málnalevél kapszulát a kockahassal reklámozzák, azzal az üzenettel, hogy "csak beszeded és a zsír el van intézve". Utálom, mikor az embereket a ropi soványságra izzítják, mintha ezen múlna minden. Több nő volt a környezetemben, akik amint lefogytak agárra, kiveszett belőlük a korábbi fényük. Szóval van baj bőven, mindkét oldalon.

Csak gondoltam, definiálom a "magam fajtákat" ;)

Einarr 2018.05.12. 13:25:54

@chrisred: Ez nem vitás, és többször is leírtam, hogy nem a kinézet a lényeg. De egy profi súlylökő hiába nem kockahasú, nem hiszem, hogy tunyának nevezhető. Az, hogy van valakin zsír, és az, hogy puhos, tunya, az nagyon nem ugyanaz. 40 kilósan is lehet valaki puhos....

antika890 2018.05.12. 13:45:57

A mozgáshoz mindig vissza kell térni, illetve a legobb, ha életmódszerűen épül be az életünkbe. Ez lehet heti 1-2 foci a haverokkal, kis futás este vagy reggel, kondi a teremben vagy bármi. Az aktuálisan a médiában megjelenő trendekkel felesleges harcolni, puhos testet hirdetnek az egyik nap, másnap bikram jógát, aztán plankelést utána meg herevasalást. Baromság az egész. Mindenki találja meg a neki megfelelő mozgásformát, és csinlálja úgy hogy jól érezze magát a bőrében. Ennyi. Nem atomfizika.

Alick 2018.05.12. 13:50:19

@Einarr: Minden viszonylagos :) ha a végigcsinált teljesítményt nézzük, pl. Szőnyi Ferencnek aligha léphet bárki is a nyomába a tunyaság leküzdésében:
www.flyerz.hu/szonyi-ferenc-racemachine-csucson/

vagy éppen

i.pinimg.com/originals/ee/b2/75/eeb275e35fa275d38fd91117613540a3.jpg

És egyikük se éppen ifjonc...

Bicspesz Elek 2018.05.12. 14:01:10

@Alick: ja ha nem kell tulorazni+bavasarolni. Meg jo ido van es nem azol sz.rra/nem kapsz hőgutat.

Alick 2018.05.12. 14:11:19

@Bicspesz Elek: 6-8 km futás 30 fokos melegben vagy téli túra -5-10 fokban azért nem igényel extra edzettséget.

Roan 2018.05.12. 14:26:45

@midnightcoder2: Mondjuk pont nem szükséges konditerem vagy saját szoba ahhoz, hogy mozogj. Túrázás, futás, bicajozás, úszás, de ha a kondi vonalon maradunk, ott is van megoldás: szabadtéri kondiparkok, de egy TRX-et feldobsz a Margitszigeten vagy a kertben vagy akárhol egy fára/keresztrúdra, és egész jó piknikkel összekötött edzést lehet tolni, akár családdal is. De akár saját testsúllyal vagy egy párezer forintos gumikötéllel is egész jókat lehet edzeni, csak elhatározás kérdése.

borzlány 2018.05.12. 14:48:57

Istenem, bar azt latnam egyszer, hogy vki az elme-lelek-jellem pallerozasat dicsoiti ugy, mint a gyurast/salataevest.
Feleannyit szannanak nemelyek a muvelodesre mint a sportolasra, sokkal jobb hely lenne a vilag.

Ad Dio 2018.05.12. 15:42:57

20 évesen menő dolog sportolni... 30 évesen okos dolg sportolni... 40 évesen nagy könnyelműség nem sportolni.

borzlány 2018.05.12. 15:50:16

@Ad Dio: nem. A szikár intellektus és a kérlelhetetlen önsanyargatás között nincs semmi :-)

ArriMedes 2018.05.12. 17:24:54

@Ad Dio:

bár ezek a szokásos semmitmondó hülyeségeid közé tartoznak (nagy pofával nyomatod őket a blog.hu-n) de amúgy ez hogy is jön ehhez a poszthoz? merthogy nem erről van szó benne.

ArriMedes 2018.05.12. 17:29:01

"Aki esetleg nem tudná, az aputest az a test, ami egy picit már pocakos, picit adott esetben már puhos, de nem vészesen elhízott, viszont semmiképpen nem sportos. Olyan átlagos test."

ez normális

Kb, az a testalkat, ami már azt mutatja, hogy elmúltak azok az idők, amikor az ember komolyabb küzdelmekbe bocsátkozna a kockahas érdekében. "

kockahasért épeszű ember nem bocsátkozik küzdelembe, semmi szükség annyira alacsony zsírszázalékra, hacsak valaki nem olyan alkatú, hogy már eleve kockás vagy nagyon könnyen eléri, megtartja

Ezzel egyébként nem is lenne komoly baj. Számos cikkemben, melyet még a Builderre írtam, hangoztattam, hogy egyáltalán nem kell mindenkinek kockahasú, kemény seggű, feszes izomzatú fitnesz-embernek lennie. "

ezért nincs is értelme a poszt többi részének

"Az aputest-jelenség"

ez mi, szvsz nincs ilyen

ugyanis - mint megtudtam - azért jó, mert a férfiak testképzavarát segít eloszlatni, és a kockahasú fitnesz ideál helyett visszahozza a köztudatba a "természetes" kinézetet. "

és ez nagyon üdvös. nyilván rossz lenne, ha pocakos férfiakat állítanánk be normálisnak, de a kockahasú fitnesz ideál pont attól ideál, hogy nem szokványos, ráadásul bizonyos kor felett teljesen felesleges is törni rá, a sportolás nem erről szól az emberek többsége számára.

JorEl 2018.05.12. 19:48:44

4 éves korom óta rendszeresen sportolok, 16 éves korom óta már nem pro szinten, olyan heti 2-4 alkalommal, kb 35 voltam, amikor azt vettem észre magamon, hogy bizony kezdek megereszkedni. Én úszó voltam és vagyok a mai napig, az úszós Cooper teszt szerint a 30 év alattiak "igen jó" minősítéséhez képest, másfélszer akkora távot tudok megtenni, mint ami ehez szükséges., Szóval annyira ne mvagyok punnyadt, viszont a pocakkal nem tudok mit kezdeni, valószínűleg célzott hasizom gyakorlatokkal tudnék javítani a dolgon, de 40 éves programozóként ez már annyira nagyon nem tud beleférni a napi rutinba, szóval beleszarok nagyívben, aki meg úgy gondolja, hogy ez nem frankó, annak fel szoktam jánlani, hogy menjünk egy rendes tempós 100-at és nézzük meg, hogy ki nevet a végén :)

bbwd 2018.05.12. 19:58:46

nekem tetszett a poszt, és volt pár érdekes hsz is, a kopasz csimpánzok mindenképpen ;)

de, mint 40 feletti, bár nem apu, érint a téma
az elhízásra nincs mentség és kifogás, csak a lustaság és az akarathiány az oka

mindenki ehet kicsivel kevesebbet, mindenki sétálhat/futhat napi 15-20 percet, mindenki csinálhat napi 3x20 fekvőtámaszt/guggolást/felülést/húzódzkodást, HA AKAR
és ez a lényeg, az akarat, ez hiányzik a legtöbb emberből

heti 3 súlyzós edzéssel, és kis étkezési odafigyeléssel, minimál kenyér, minimál cukor, estére kevés kaja, életem formájában vagyok 40 felett

apu és anyu is, azaz bárki elérheti, aki akarja és tesz érte

vajdasagi 2018.05.12. 20:15:42

Ezt írod: "Ugyanakkor elképesztő, hogy a világ olyan irányba kezd elferdülni, hogy a puhos testet állítjuk be természetesként, pláne követendőként."

Le se szarom, hogy milyen a tested. Az érdekel, hogy segíted-e felebarátaidat, adakozol-e így vagy úgy? Teszel-e valamit mások érdekében is, egyszóval JÓ ember vagy-e, vagy csak a hasaddal és mások hasával foglalkozol?

Mndja ezt Neked egy olyan ember, aki igyekszik a hasát lecsökkenteni a saját későbbi egészsége érdekében, de semmiképpen sem azért, mert így akar tetszeni a nőknek. A cselekedeteimmel szeretnék embertársaimnak tetszeni. Bocsánat, de üresnek érzem a Te általad boncolt témát.

ArriMedes 2018.05.12. 20:22:38

@bbwd: az elhízásra nincs mentség és kifogás, csak a lustaság és az akarathiány az oka"

orvos vagy, ja, nem.

2018.05.12. 20:30:38

@Burgermeister: namost a te anyád lehet, hogy ellett téged, a többi nő viszont szülni szokott. Közülük nyilván van, aki nem fogy vissza, aminek ezer oka lehet amiből a lustaság az egyik. De ahhoz meg egyikünknek sincs köze.

2018.05.12. 20:34:09

@bbwd: 40 feletti, szerencsére nem túlsúlyos apaként mondom, hogy de, sok mentség lehet rá. Nekem szerencsém van, nincs nagy alvásigényem, kora reggel elmegyek futni, aztán kezdem a napot. De sokak ezt nem tudják beilleszteni a munkájuk miatt, a gyerekeik miatt, stb.
Fontos, hogy odafigyeljen az ember magára, de az ilyen "nincs mentség" dumák a tökfej apdétnorbi, és egyéb féleszű idióták szájába valók.

bbwd 2018.05.12. 20:37:16

@ArriMedes: na persze, ez a másik kifogás, ami mindent visz: betegség miatt vagy kövér :D
nem az akaraterő hiánya miatt, nem a lustaság miatt, betegség miatt...

van ilyen, is 3-5 %, csak a rengeteg lusta chips-zabáló is ezt hozza fel mentségül, erodálva ezzel a valódi betegek hivatkozási alapját

bbwd 2018.05.12. 20:40:44

@Innovált kutyák: és kevesebbet, meg kicsit minőségibbet enni is az időhiány miatt lehetetlen?
jól hangzik az időhiányos duma, de 20-30 perce mindenkinek van egy nap, ha akarja

2018.05.12. 20:48:04

@bbwd: én annyit mondok, ne tudd már jobban x millió embernél az ő életüket és lehetőségeiket. Nem bírom a fitneszmessiásokat, akik kurvára tudják, hogy kinek mire van ideje, kedve, lehetősége, és aszerint értékelnek embereket, hogy van-e rajtuk felesleg vagy sem.

Egy amúgy 10 kiló hájat cipelő 45 éves férfi lehet, hogy az élet más területén százszor szorgalmasabb, és értelmesebben tölti az idejét, mit a konditermek fehérjeturmixot (bocsánat, ők nem ismerik a fehérje szót, tehát proteinturmixot) vedelő királyai.
Milyen alapon lustázol le bárkit, akit nem ismersz? Miért tudod te jobban, mi fér az idejükbe és mi nem?

Én a magam körülményeit ismerem, másét nem. Legalábbis nem jobban saját maguknál.

bbwd 2018.05.12. 20:58:09

@Innovált kutyák mindenkinek az fér az idejébe, amit akar, ezt te is tudod

az elhízás NEM magánügy, bár sokan azt gondolják, láthatóan te is.
az elhízással és az abból eredő betegségekkel a kövér emberek magukon kívül a családjukat és a társadalmat is sújtják, hiszen a családjuk hamarabb veszti el őket, amikor még szüksége lenne rájuk, a társadalomra pedig külön terhet ró az elhízásról tudomást nem vevő magatartásukból eredő betegségek kezelése , és mivel korábban halnak, szintén kárt okoznak a társadalomnak is.
dohányosok dettó
ez nem magánügy, hanem közügy, igenis, ne zabáljanak szar kajákat, ne egyenek többet, mint amennyire a szervezetüknek szüksége van és minimálisat próbáljanak mozogni. ez a saját, a családjuk és mindannyiunk érdeke, csak fel kéne ismerni

clfo 2018.05.12. 21:08:04

Sajnos teljesen igaz, amit valaki korábban írt, (még!) sokkal-sokkal fontosabb lett a külső, a megjelenés, mint mondjuk egy évtizeddel ezelőtt. Sztem ez elsősorban a közösségi médiának köszönhető (Facebook, Instagram stb.).

Ettől függetlenül, a túlsúly véleményem szerint egészségtelen, semmiféleképpen nem természetes és a szövődményei miatt (pl. magas vérnyomás, májelégtelenség stb.) akár halálos betegségnek is lehetne nevezni.

A túlsúlyért egyrészt felelősségre vonható az egészségtelen táplálkozás.
Azért gondoljunk bele, sokan mondják, hogy a 90-es években az átlag fogyasztó összességében egészségesebb ételekhez jutott hozzá, még ha kevésbé tudatosabban vásárolt, akkor is.

Azóta eltelt majd' 25-30, TÖBB ÉVTIZED, ennyi idő alatt az élelmiszeriparban is rengeteg új dolgot fedeznek fel és vezetnek be, sajnos nem feltétlenül az egészséget szem előtt tartva, inkább a gyors haszont. Ami sajnos egészségtelen és hizlaló ételekhez vezet...

De azt is el kell fogadni, hogy nagyjából olyan 30 körül az ember anyagcseréje lelassul, kevésbé hatékonyan égeti el pl. a zsírt, ezért ugyanannyi táplálék bevitele mondjuk 35 évesen túlsúlyt okoz, 25 évesen nem.

Nagyszüleim háztáji gazdaságból, tök egészségesen étkeztek, mégis komoly túlsúlyuk volt és nem azért, mert egészségtelen volt az étel, amit fogyasztottak: azért, mert egész egyszerűen folyamatosan több kalóriát vittek be a szervezetükbe, mint amennyit elégettek, a maradék pedig zsír, túlsúly formájában eltárolódott.

Heti 3-4 kicsit megterhelőbb, fél órás edzés és/vagy heti 2-3 futás nagyon szépen kordában tudja tartani a dolgokat.

Nem mellékesen még vonzóbb külsőt is eredményez, ha valaki mondjuk csajozás/pasizás miatt akarna jobb alakot...

2018.05.12. 21:10:08

@bbwd: "mindenkinek az fér az idejébe, amit akar, ezt te is tudod"

ja, a Szabó Péter-féle bulshittréningek egyes számú mondata.

Az ország egészségi állapotán meg az nem fog változtatni, ha te egy fórumon elmondod a magadét.

Azzal, hogy reggel mondjuk meglát valamelyik szomszéd, amikor elindulok futni, esetleg kedvet kap, hogy kipróbálja. Ha az orra alá dörgölném, hogy kövér és lusta, és biztos lenne ideje mozogni, csak nem akar, azzal biztosan nem jutnék semmire.

2018.05.12. 21:23:14

@clfo: "Heti 3-4 kicsit megterhelőbb, fél órás edzés és/vagy heti 2-3 futás nagyon szépen kordában tudja tartani a dolgokat."

Nekem az a tapasztalatom, hogy 40 felett azért 60-70%-ban a kaján múlik. Heti 60 km körül futok, de így se ehetek akármit és akármikor, sajnos. Persze aki fizikai munkát végez, annak valószínűleg kevesebb mozgás is elég, de hízni ők is tudnak.

clfo 2018.05.12. 21:33:43

@Innovált kutyák: teljesen igazad van, 32 vagyok, heti 4-5 alkalommal edzek, mostanság 35-45 percet alkalmanként, de már ebben a korban se lehet csak úgy össze-vissza kajálni.

A szomorú igazság az, hogy én már jó pár éve nem eszek annyit, amennyit valójában szeretnék, bármikor szívesen lemenne plusz egy szelet, még egy tányér, még egy adag stb., de NEM.

Úgy mint az élet más területén, a táplálkozásban is muszáj tudatosságot és önfegyelmet vinni.

bbwd 2018.05.12. 21:55:25

@clfo: pont erről beszélek, a tudatosságról és az önfegyelemről :D

ez hiányzik a kövér és/vagy dohányos emberekből

Billy Hill 2018.05.12. 22:05:14

@bbwd: Miért ne halhatna meg mindenki akkor, amikor szeretne? Nincs még elég ember a bolygón?

Muad\\\'Dib 2018.05.12. 22:10:03

@bbwd:
Ez így egy kapitális baromság...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.12. 22:10:18

@Burgermeister:

"oszt leellés után maradt a bálna koordinátában"

Hát lehet, hogy a te feleséged disznó vagy ló, esetleg kutya, ami minden bizonnyal te is vagy, de a legtöbb embernek a felesége is ember, aki nem elleni, hanem szülni szokott.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.12. 22:14:48

@bbwd:

Az alkoholisták ezzel szemben általában elég karcsúak szoktak lenni, főleg ha evés helyett is inkább isznak.

bbwd 2018.05.12. 22:28:24

@Kovacs Nocraft Jozsefne: soroljunk fel minden devianciát? nyilván az alkohol és a drog is, de a cigi és az elhízás társadalmilag elfogadottabb, még...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.12. 23:05:29

@bbwd:

Csak azt akartam mondani, hogy az alkoholizmus hatékony ellenszere az elhízásnak. :D Kicsit poénos akart lenni, sajnálom, ha nem ment át: az én hibám.

ArriMedes 2018.05.12. 23:41:05

@bbwd:

te ugye fogyatékos vagy?

bbwd 2018.05.12. 23:44:19

@ArriMedes: persze, kicsit kevésbé, mint te :D

Zsolt_ 2018.05.13. 11:06:53

Jó dolog a mozgás és a motiváció. De muszáj ezt fals önigazolással és kamuval? A természet példája egy akkora öngól a cikkben, hogy csak fogom a fejem. Miért kell egy testépítőnek hülyeséggel igazolni az ezzel töltött időt? Csak nem túl nagy áldozatnak érzi, amit muszáj igazolni?
Egyszerűbb lenne az egészséges élettel motiválni...

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2018.05.13. 11:35:23

@JorEl: "valószínűleg célzott hasizom gyakorlatokkal tudnék javítani a dolgon" Hát szimpla hasizmozással nem sokra mész egy tisztességes pocak esetén. Kardiózni kell. Futás , gyaloglás, váltott intenzitású edzés..

Burgermeister 2018.05.13. 13:21:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Nálam egyik sem játszik, és elég jó formában vagyok, nem is panaszkodom női fronton. Tudod ...né...ezt hallottam, hogy a férjek igy beszélnek a hitvesükről!!!!

Burgermeister 2018.05.13. 13:24:05

@Innovált kutyák: Szega Kutyák! Férjektől hallottam ezt a kifejezést akik hitvesükről beszéltek, ment a panasz meg a rinya a részükről!!! Hogy a néjük csak zabál, tesped és már nem állik fel rája a cerka.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.05.13. 14:55:54

@Burgermeister:

"nem is panaszkodom női fronton"

Bizonyára nőstényfrontot akartál mondani. Végtére is ha te vagy az egyetlen bika az istállóban, akkor nem csoda, hogy az összes tehén a te kegyeidet keresi. Na meg az üszők.

Boar. 2018.05.13. 15:53:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "
Csak azt akartam mondani, hogy az alkoholizmus hatékony ellenszere az elhízásnak"
Hallottál te már a sörhasról, b+?

Burgermeister 2018.05.13. 17:32:18

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ja tényleg, enyhén kifejezve, bár én máshogy hivlak benneteket. :) Mert megérdemlitek!!! :)

JorEl 2018.05.13. 20:32:38

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: LOL, távgyógyítást nem vállalsz??? Képzeld, gecire nincsen szükségem fitless gurura, főleg olyanra nem, aki anélkül oszt észt, hogy egyáltalán tisztában lenne azzal, hogy honnan kéne kiindulni, vagy mi lenne a cél.

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2018.05.14. 12:26:05

@JorEl: jól van, hasizmozzál csak, de max a derekad fog megfájdulni tőle, a tíz centis szalonna marad..:DD

JorEl 2018.05.14. 13:11:55

@Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja !: Pont erre reagáltam te fasz. Nincs 10 centi szalonna és soha nem is volt.

Nem anyja Nikolics..Nikolicsné az anyja ! 2018.05.14. 14:16:54

@JorEl: Azt te csak gondolod, de tök mindegy három centi se fog lemenni a hülyeségeddel, de szopasd csak magad. Megérdemled..:)
süti beállítások módosítása